05.06.2018

Hei mitä tää vihreä on?

Mynämäellä sijaitsee kasvihuone, jossa sadepäivät ovat poikkeuksellisesti ilon asia. Siellä kasvaa vihreätä kultaa, rucolanversoa.

Kaikki sai alkunsa jo vuonna 1997, kun Mönkkösen pariskunta aloitti kurkun viljelemisen Nousiaisissa. Parissa kymmenessä vuodessa perheyritys on kasvanut. Vävypoika Niko Honkanen tuli värittämään markkinointikuvioita, ja miehen intohimo laatuun ja Kotipellon puutarhan ympäristöystävälliset tavat alkoivat saada huomiota myös maailmalla.

Kotimainen ja kestävästi kasvatettu rucolanverso haluttiin ehdottomasti myös Kotipizzoihin.

Verso on kooltaan normaalia rucolaa pienempää, mutta makua siinä riittää. Versoissa on myös moninkertainen määrä vitamiineja ja ravinteita täysikasvuiseen kasviin verrattuna. Käsin kerätyt ja pakatut tuotteet läpäisevät useita laatutarkastuksia ja rasioihin kerätään vain sadon paras osa. Kotipellon puutarha on palkittu useasti sekä puutarha-alan että ruoka-alan arvostetuilla palkinnoilla.

Niin, ja se syy miksi kasvihuoneella iloitaan sateesta, kesät talvet.

Vaikka tuotanto tapahtuukin kasvihuoneen lasien alla, sadevesi toimii versojen kastelijana. Puutarhalla on näet käytössään niin kutsuttu suljetun kierron kastelujärjestelmä, jossa sadevedet kerätään talteen kasvihuoneen katolta ja varastoidaan. Sadevesi puhdistetaan ja johdetaan kastelujärjestelmään. Sama vesi kiertää uudelleen ja uudelleen, jolloin veden kulutus on minimissään. Lisävettä saadaan varastoitua tontilta löytyvältä harjulta, joka väsymättä pulputtaa kirkasta vettä ja toimii luonnon omana kiertovesijärjestelmänä.

Vesi ei ole ainoa asia, joka kiertää Kotipellon puutarhalla. Versot kasvavat kotimaisessa huippulaadukkaassa turpeessa, joka laitetaan kiertoon, kun sato on korjattu. Turve kompostoidaan ja se jatkaa hyödyllistä elämäänsä muualla maataloudessa.

Fiksu veden ja turpeen käyttö ei ole ainoa ympäristölle hyvä toimintatapa rucolanverson tuotannossa.

Siinä ei myöskään käytetä fossiilisia polttoaineita, vaan puutarha lämmitetään läheisen rehu- ja leipomoteollisuuden sivutuotteena syntyneellä kaurankuorijauholla. Oma uusiutuvan energian biopolttolaitos imaisee jauhoa aina tietyn määrän kerrallaan ja polttaa sitä tuottaen lämpöenergiaa, joka luo versoille optimaalisen ja mukavan lämpötilan kasvaa ja kukoistaa.

Versot pakataan lopuksi kierrätysmuovista tehtyihin rasioihin, jotka ovat 100 % kierrätettäviä muovinkeräyksessä. Pakkaus pitää versot tuoreina ja turvassa.

Kotipellon puutarhalla näkee, että hyvä maku ei vaadi teholannoitteita eikä se kasvata hiilijalanjälkeä. Eikä sille muuten laiteta ylimääräistä hintaankaan, ei puutarhassa eikä pizzan päällä.