16.07.2018

Sara Francis ja vauhdin huuma

Välieräpaikka. Se oli Sara Francisin tavoite ennen nuorten yleisurheilun MM-kisoja. Välieriin Francis satasen matkalla Tampereella järjestetyssä kilpailussa myös selviytyi. 200 metrin juoksussa Francis karsiutui jatkosta, vaikka paransikin omaa ennätystään.

Nuori nainen on oppinut olemaan jännittämättä turhia isommissakaan kisoissa.

”Ei ruppee jäpittämään eikä nosta olkapäitä korviin”, Francis naurahtaa tekniikkaansa.

Jalkapallon parista juoksuun siirtynyt 17-vuotias vaikuttaa valmiilta kilparadalle. Tampereella kisojen avauspäivänä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa nuori urheilija vilkuilee välistä kelloaan. Vaikka Francis vastailee jo tottuneen oloisesti kysymyksiin, on ilmassa pientä hermostuneisuutta. Kisan alkaessa Francis kertoo keskittyvänsä vain edessä olevaan juoksuun. Kaikki muu unohtuu.

Kun Francis muutama vuosi takaperin päätti panostaa pikajuoksuun ja jättää jalkapalloharrastuksen, isä etsi tytölle valmentajan. Senkin jälkeen isän vinkit ja tuki on ollut korvaamatonta. Entisenä ammattijalkapalloilijana isä tietää, mitä huippu-urheilu vaatii.

Francis nauraa tietävänsä Yhdysvaltojen uutiset ja politiikan kiemuroista paljonkin, sillä treenimatkojen ajan vielä alaikäinen juoksija kuuntelee isän valitsemia radio-ohjelmia. Autossa istumista riittää, sillä Francis harjoittelee kotikaupungissa Kiuruvedellä, mutta opiskelee Iisalmessa.

Hienosti sujuneiden nuorten MM-juoksujen jälkeen katse suuntautuu SM-kisoihin sekä Kalevan Kisoihin.

Tulevaisuuden suhteen suunnitelmat ovat melko selvät.

”Viiden vuoden päästä toivottavasti juoksen kovaa.”

 

Kuvat Anssi Mäkinen/SUL