24.09.2018

Meillä on vastuu

Huomasit ehkä eilen, että julkaisimme somessa työpaikkailmoituksen varsin hälyttävin työehdoin. Ihmetyttikö, kiukuttiko? Ei ihme. Vaikka kenenkään ei pitäisi joutua kärsimään työssään, valitettavan moni työntekijä eri puolilla maailmaa silti kärsii.

Kukaan ei halua ostopäätöksillään tietoisesti tukea vastuutonta yritystoimintaa. Jokaisen meistä pitäisi pystyä luottamaan siihen, ettei tuotteiden tai palveluiden taustalla ole lapsityövoimaa, pakkotyötä tai muuta sortoa. Mutta mistä sen voi tietää? On yrityksen, ei kuluttajan, vastuulla selvittää yritystoiminnan ihmisoikeusvaikutukset ja ehkäistä ihmisoikeusloukkaukset.

Meille Kotipizzassa vastuullinen tapa toimia on tärkeää ihan kaikessa, oli sitten kyse raaka-aineiden laadusta tai työntekijöiden työoloista. Niin pitäisi olla myös muille yrityksille. Siksi olemme mukana tänään alkaneessa #ykkösketjuun-kampanjassa, jonka tavoitteena on varmistaa ihmisoikeuksien noudattaminen yritysten toiminnassa sekä Suomessa että muualla.

Kampanjassa yhteiskunnan eri toimijat vaativat yrityksille sitovaa ihmisoikeuksia koskevaa lakia, jollaista valmistellaan jo esimerkiksi Ranskassa, Sveitsissä ja Alankomaissa. #ykkösketjuun haastaa Suomen liittymään yritysvastuun edelläkävijämaiden joukkoon.

Onneksi osa yrityksistä pitää huolta ihmisoikeuksista vapaaehtoisesti jo nyt ja kertoo myös avoimesti toiminnastaan. Edelläkävijäyritykset kartoittavat ihmisoikeusriskejä, auditoivat alihankintaketjujaan, käyttävät vastuullisuussertifioituja raaka-aineita tai tekevät yhteistyötä ammattiliittojen kanssa.

Ihmisoikeudet ovat kuitenkin liian tärkeitä jätettäväksi pelkän vapaaehtoisuuden varaan. Siksi yritysvastuulaki ja keskustelua ihmisoikeuksista tarvitaan. Millaisilla ehdoilla sinä menisit töihin?

Tsekkaa lisätiedot kampanjasta oheiselta videolta sekä osoitteesta ykkösketjuun.fi.

 

P.S. Se eilen näkemäsi ilmoitus, se ei tosiaan ollut oikea.