01.02.2018

Suomalaista käsityötä: Risto Mikkola, keittiömestari

“Maku. Siitähän kaikki keittiössä lähtee”, toteaa Risto “Ripe” Mikkola, keittiömestari yli 30-vuoden kokemuksella uusimman luomuksensa, lohilankkupizzan äärellä. Huippukokkia innoitti pizzan luomisprosessissa mieleenpainuva kokemus Las Vegasin Caesar Palace -kasinon ravintolassa. Mikkola näki tarjoilijan vievän viereiseen pöytään annoksen, jota ei löytynyt listalta.

“Tarjoilija kertoi, että vain ne jotka tietävät, osaavat sitä tilata”, Mikkola kertoo.

Kyseessä oli tuskin nyrkkiä suurempi pizza, jonka päältä löytyi uudessa lohilankkupizzassakin pääosassa olevaa kylmäsavulohta.

“Annos maksoi maltaita. Sata dollaria juuri ja juuri riitti, koska siinä oli aitoa kaviaaria täytteenä. Siitä se ajatus lähti ja olen aina halunnut toteuttaa pohjoismaiseen makuun sopivan version tuosta pizzasta,” muistelee Mikkola.

Ripen käsissä lopullisen muotonsa saaneessa uutuudessa yhdistyy parhaat raaka-aineet ja täydellisen sulavasti kättä lyövät makuparit. Pizzan täytteiksi valikoituivat pitkän tuotekehitysprosessin tuloksena suomalainen kylmäsavustettu Benella-kirjolohi, mätitahnamousse, kotimainen punasipulihilloke ja pohjakastikkeena KoskenlaskijaÒ-juustokastike.

Tuotteen kehitystä ohjannut ajatus Mikkolalla oli se, että vuosikymmeniä suomalaisten pizzannälkää tyydyttäneen Kotipizzan pitää Mikkolan mielestä tarjota laajemmin kala- ja kasvituotteita valikoimassaan.

“Meidän pitää saada entistäkin enemmän maan ja meren antimia lisää ruokalistalle”, Mikkola sanoo.

Mikkolalle suomalaisten, laadukkaiden raaka-aineiden hyödyntämisen lisäksi on tärkeää tehdä yhteistyötä vastuullisten raaka-aineiden tuottajien kanssa ja mies reissaakin mielellään tuottajia tapaamassa ideoita metsästämässä.

“Tärkeintä kaikessa on kuitenkin aina maku. Tämä maistuu minun suussani niin hyvältä, että uskallan luvata aika monen muunkin rakastuvan uuteen lohilankkupizzaan.”