07.12.2018

Yhtään pizzaa ei jätetä

Tiedätkö, miten paljon ruokaa me heitämme roskiin? Joka kymmenes syötäväksi kelpaava peruna, kasvis, liha- tai leipäpala päätyy jätteeksi. Se on hurjan iso määrä.

Ruoka aiheuttaa lähes kolmanneksen ilmastovaikutuksista. Ruuasta syntyy ympäristövaikutuksia aina maanviljelystä, elintarviketeollisuudesta ja kuljetuksista kuluttajien kotiin, jossa ruokaa valmistetaan ja säilytetään. Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin, kaikki siihen käytetty energia ja työpanos menevät hukkaan. Siksi ruokahävikin vähentäminen on nostettu yhdeksi  YK:n kestävän kehityksen tavoitteista.

Myös Kotipizza-ketju on sitoutunut vähentämään ruokahävikkiä. Olemme myös tehneet sitoumuksestamme julkisen kestävän kehityksen Sitoumus 2050 -ohjelmassa sekä Helsingin kaupungin Ilmastokumppaneissa.

Pizzahävikki on pientä

Halusimme tietää, miten paljon Kotipizza-ravintoloissa syntyy ruokajätettä. Kaiken kaikkiaan pizzahävikki on vähäistä.

Hankintayrityksemme Foodstock varmistaa tehokkaalla hankintatoimella, oikeanlaisilla kuljetuksilla ja pakkauksilla sekä tiheillä toimituksilla sen, että Kotipizza-ravintolat saavat juuri oikeat määrät raaka-aineita juuri oikeaan aikaan.

Kotipizza-ravintoloissa on panostettu oikeanlaisiin säilytys- ja kylmätiloihin ja niiden valvontaan. Henkilökuntaa koulutetaan, jotta he käsittelevät raaka-aineita oikeaoppisesti sekä pystyvät parhaiten vastaamaan asiakastilauksiin. Monesti hävikki saattaa johtua inhimillisestä virheestä, kun pizzaan lipsahtavat väärät täytteet.

Keittiössä syntyvään hävikkiin auttavat selkeät toimintamallit, työjärjestys ja pizzaosaamisen kehittäminen. Hävikkiä pitää kurissa myös ruuan laatu ja ruokalista, joka vastaa asiakkaiden muuttuvia mieltymyksiä.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Seuraamme jatkuvasti eri toimenpiteiden vaikutusta hävikin määrään ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti paremmaksi.

Yhtään pizzaa ei jätetä

Pizzaa ei välttämättä tarvitse syödä kerralla kokonaan. Lopun pizzan voi viedä kotiin ja säilyttää jääkaapissa Kotipizzan omassa pizzalaatikossa, joka on suunniteltu erityisesti ruuan säilyttämiseen ja kuljettamiseen. Laatikon valmistuksessa ei ole käytetty haitallisia kemikaaleja, joten pizzatähteiden säilyttäminen on siinä turvallista.

Nappaa seuraavalla kerralla testiin myös muutama herkullinen dippi. Saat makoisan syyn syödä reunatkin.

#yhtäänpizzaaeijätetä